Hoppa till sidans innehåll
Foto: Thomas Windestam DECA Text&Bild

IEM i Belgrad

2017-03-12 08:54
Tränare Per Skoogs krönika om Andreas bästa mästerskapsinsats någonsin på IEM i Belgrad.
  • Uppdaterad: 2017-03-12 09:09

Andreas Kramer stod för sin främsta mästerskapsinsats någonsin när han tog sig till semifinal på inomhus-EM i Belgrad i helgen. Tyvärr räckte inte hans insats i semifinalen till final men Kramer stod för helgens snabbaste tid, personbästat 1:46.86 satt i försöken.

 

Det var en Andreas Kramer i toppform som entrade Komband Arena i Belgrad på fredag förmiddag. Fem dagar innan hade han betvingat den nya svenska rekordhållaren på 1500 m, och blivande silvermedaljör på IEM, Kalle Berglund, i ISM-finalen. 1:47.61 som Andreas sprang efter att ha haft ledningen från start till mål var nytt mästerskapsrekord. Stärkt av detta skulle han i försöksloppet ställas mot tre löpare som sprungit snabbare än vad Andreas någonsin gjort.

 

Precis som för två år sedan, då Andreas blev uttagen till IEM i Prag, så fick han i försöken möta holländske Thijmen Küpers. Küpers har gjort sig känd som en mycket offensiv löpare och drog också försöken för två år sedan. Den gången slutade Andreas sist i sitt heat och var en dryg sekund från att gå vidare till semifinalen. Nu två år har han blivit både bättre och tuffare och det var han som resolut tog ryggen på Küpers. På tredje sjönk tempot något, så mycket så att Andreas vid 550 m bestämde sig för att göra ett försök att passera. Küpers har efteråt berättat att han inte var beredd på attacken. Andreas gled förbi och gled också ifrån på andra varvet och kunde säkert ta en av de två säkra semifinalplatserna. Klockan stannade på 1:46.86. Inte bara ett nytt personligt rekord utan också den femte bästa tiden i Europa under 2017. Küpers kunde ta den andra finalplatsen efter att ha varit passerad av Daniel Andujar på slutvarvet. Därmed fick 1:45-löparen (utomhus 2016) Andujar förlita sig på tid vilket även fjolårets snabbaste junior i Europa (Kramer var trea), Robert Farken, fick. Båda tiderna skulle givetvis räcka då Andreas heat var det klart snabbaste under hela mästerskapet.

 

Ett försöksheat där löparna är mer utspridda är en sak. En semifinal där alla sex löparna är vassa en helt annat. Andreas fick bana 5 vilket inte alltid är en fördel inomhus då man på 800 m har gemensam bana redan efter drygt 50 meter. Ingången till gemensam bana i semifinalen blev också tuff och Andreas fick inte den positionen han ville ha. Han hamnade mycket i andraspår och kunde inte följa upp prestationen dagen innan. Han försökte koppa förbi men fick svar från en annan bekant löpare, nämligen guldmedaljören från Junior-EM i Eskilstuna 2015, Kyle Langford. Inte heller Kyles krafter skulle räcka och ingen av de löpare som är kandidater till framskjutna placeringar i sommaren JEM U23 gick vidare till finalen. Andreas slutade i semifinalen sexa på 1:49.53. En knapp sekund saknades till final denna gång.

 

Sammantaget visade Andreas att han på de två senaste åren utvecklats inte bara ett steg utan minst två till. Han har ännu inte fyllt 20 år men tillhör redan en av Europas snabbaste löpare. Tidsmässigt till Europaettan Adam Kszczot saknas 69 hundradelar och till världsettan Casimir Loxsom bara 73 hundradelar. Andreas har haft en stor nytta av sin offensiva historia från att han började springa götalandsmästerskap när han var 13 år i mästerskap. För varje mästerskap han gör, detta var hans tredje internationella seniormästerskap, får han erfarenhet som han kommer kunna plocka fram i framtiden när han är redo för att kanske inte bara ta sig till final utan också slåss om de ädla medaljerna. 

Skribent: Mats Erixon
Epost: Adressen Gömd

 

 Friidrottsskola

 

 

Göteborgs Jubileumslopp

 9 september 2017

 

sävedalsloppet

21 oktober 2017

 

Sävedalen Inomhus

 

Premiärloppet

 

 Sävedalsspelen genomskinlig

 

 Puff för vaccinerad klubb

 


..GV21K halfmarathon
.
springigbg
.


Vi stöder Sävedalens AIK
.Positivum
 
Löp & Sko
Ortopedifemmanssport
.
.

ICA

 

 

Logga C&S
.

 

 

Postadress:
Sävedalens AIK - Friidrott
Box 2020
43302 Sävedalen

Besöksadress:
Vallhamra Sportcenter, Hultvägen 2
43364 Sävedalen

Kontakt:
Tel: 031-268066
E-post: This is a mailto link